Tag del i snakken om, hvordan vi forbereder os på klimaets forandringer.

Vand giver liv. Men i takt med større koncentrerede nedbørsmængder, ændrede vind- og vejrforhold generelt og de havniveaustigninger vi ser ind i, bliver vandet samtidig en større og større trussel mod vores hjem og vores samfund, som vi har kendt det. Vandet i kystnære lande som vores er ikke længere blot en ressource, men er også blevet en trussel.

Denne gang kigger vi på både Verdensmål 6: Rent vand og sanitet, samt Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund. Vi taler om, hvordan vi bør sikre os frem mod de ændringer, der allerede er ved at snige sig ind på os. Stigende grundvand og stormflod giver panderynker hos boligejerne, men måske i endnu højere grad hos kommunerne, hvor dyre regninger på genopretning af skader hober sig op og giver overvejelser om brug og prioritering af penge til genslyngning af åer, regnvands-reservoirer, styrkelse af kloaksystemer med videre. Og hvem skal nu betale?

Vi stiller spørgsmålet: Hvordan kan vi geare vores lokalsamfund til at sikre os mod vandet, når det bliver en trussel? Hvad kan vi hver især gøre? Og hvad har vi pligt til at gøre? Og drømmer du mon stadig om et hus med vandudsigt?

Tag del i en alvorsfuld, men hyggelig snak om, hvordan vi forbereder os bedre på de stærkere naturkræfter, som vi nu også som danskere skal til at forholde sig til. Måske skal vi sende en hurtig tanke til de lande, som har større kræfter og færre ressourcer at gå ind i denne kamp med.

Verdensmålene består af 17 overordnende mål, som FNs medlemslande vedtog i 2015. Målene sætter retningen for at løse klodens største problemer inden år 2030. I Danmark skal vi især tænke bæredygtighed og klimaaftryk ind i hverdagen, hvilket de månedlige samtalecaféer sætter fokus på. En samtalecafé er et samlingspunkt for folk, der gerne vil snakke med hinanden på en ny måde.

Hver samtalecafé har fokus på ét emne med “verdensmål i hverdagen” som overskrift. Idéen er, at ansvaret for samtalecaféerne er brugerstyret, så emnet bliver udvalgt af borgerne. Hver gang bestræber vi os på at invitere en fagperson ind, som har viden inden for området og bidrager til at holde samtalen i gang mellem deltagerne. Hver gang vil dog slutte med spørgsmålet: Kan vi gøre noget ved det? Der er plads omkring bordet til alle, der er nysgerrige på andres holdninger og som gerne vil udfordres på egne.

Det foregår d. 26. november klokken 16:30 – 18:00 på Vordingborg Bibliotek.

Line Dahl Abildgaard er frivillig og er tovholder på samtalecaféerne, hvor alle kan byde ind med indhold. Kontakt gerne Line på tlf. 22928492 eller på mail line@privat.dk. Samtalecafeerne foregår sidste tirsdag i hver måned med et nyt tema hver gang. Alle er velkomne. Biblioteket serverer kaffe og te.

Kilde

Foto: ABW