I en ny bog undersøger kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet, hvordan unge mænd ser på krænkelser, maskulinitet og deres egen rolle i relation til kvinder i kølvandet på #MeToo.
Hvordan påvirker #MeToo-bevægelsen de unge mænd, der som den første generation skal finde en partner i en tid med nye spilleregler mellem kønnene? Det fokuserer kønsforsker Kenneth Reinicke på i en ny bog med titlen “Men After #MeToo – Being an Ally in the Fight Against Sexual Harassment”, som udkommer den 28. juni. I bogen interviewer han 25 mænd i alderen 21 til 30 år om, hvordan det er at være mand efter #MeToo.
“De unge mænd i undersøgelsen deler sig groft sagt i to grupper: Én gruppe anerkender, at #MeToo-bevægelsen har sin berettigelse, men de mener ikke rigtigt, at den handler om dem selv og deres egen adfærd. Og en anden gruppe, som både anerkender, at der er problemer, og mener, at deres egen adfærd og rolle er afgørende. Jeg blev positivt overrasket over, at de på den måde har brugt #MeToo til at kigge indad og revurdere deres hidtidige adfærd,” siger Kenneth Reinicke.
Den kvalitative undersøgelse, som bogen baserer sig på, er peer reviewed af internationale forskere, og bogen er udgivet på det amerikanske forlag Palgrave Macmillan. De fleste af mændene i bogen er i gang med en videregående uddannelse, og de fleste af dem bor i København.
“Jeg har valgt at sætte spot på netop denne gruppe unge mænd, fordi man må formode, at det netop er blandt veluddannede unge i storbyen, at forandringer sætter igennem først. Jeg synes, at det er interessant at få et indblik i, hvordan forandringerne spirer netop her,” siger Kenneth Reinicke.
Har jeg krænket uden at vide det?
En del af de unge mænd i bogen reflekterer over, at de har været en del af en maskulin kultur, hvor de højst sandsynligt har udøvet seksuel chikane – uden at vide det og uden at ville det.
For eksempel fortæller en ung mand i bogen om, at han i en årrække har været en del af vennegruppe, hvor der gik sport i at være seksuelt udfarende og chikanere piger. “Jeg tænkte overhovedet ikke over det, jeg vidste ikke bedre. Jeg følte mig fuldstændig berettiget til at gøre det, som jeg gjorde. Der var ingen selvrefleksion,” siger den unge mand i bogen.
Ifølge Kenneth Reinicke er det almindeligt i nogle miljøer, at man opnår anerkendelse i mandefælleskabet ved at ‘score’. Og det er også almindeligt, at de andre i vennegruppen ikke griber ind. Men måske er det ved at ændre sig.
“#MeToo-bevægelsen har givet de unge mænd mulighed for at se tingene med kvinders øjne. Flere af dem kan se nu, at de tidligere har overskredet kvinders grænser, uden at de har tænkt nærmere over det. Det er naturligvis langt fra alle, der har ændret syn på deres rolle og grænserne i relation til kvinder. Men min bog dokumenterer, at der er en udvikling i gang i den unge generation af mænd,” siger Kenneth Reinicke.