Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for indbrud i private hjem. På landsplan blev der i 2024 anmeldt det laveste antal indbrud i 50 år, men sammenlignet med vores nabolande ligger vi stadig højt, og der er stor forskel på, hvor indbrudsplagede de forskellige kommuner er.

Fem kommuner ligger over landsgennemsnittet, der lyder på 240 indbrud pr. 100.000 indbyggere i 2024, men samlet set ligger Region Sjælland et godt stykke under med 180 indbrud pr. 100.000 indbyggere.

Samlet set er antallet af indbrud i private hjem i 2024 er en smule lavere end i 2023.  Indbrudsniveauet er det laveste siden 1970’erne, og det glæder eksperterne i Bo trygt. Dog ser man fortsat et potentiale for at nedbringe antallet af indbrud yderligere.

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal 2024 blev anmeldt 4.492 indbrud i private hjem i Danmark. Sammenlagt med antallet af anmeldte indbrud i årets øvrige tre kvartaler betyder det, at der i 2024 blev anmeldt 14.405 indbrud på landsplan. Det er en smule lavere end i 2023, hvor der blev anmeldt 14.844 indbrud.

Antallet af anmeldte indbrud har i de seneste 4 år ligget lige under 15.000, hvilket er mere end en halvering sammenlignet med for 10 år siden, hvor antallet af indbrud var over 36.000 på landsplan. I Bo trygt er man glad for den nedadgående indbrudskurve, men ambitionen er fortsat at nedbringe antallet af indbrud yderligere.

– Vi er nået rigtig langt med at forebygge indbrud i Danmark, hvilket er et resultat af en fælles indsats både nationalt, regionalt og lokalt. Fra landspolitisk side arbejdes der bl.a. på et digitalt register over stjålne genstande, der skal gøre det svært for indbrudstyve og hælere at afsætte deres varer, og både kommunalt og i landets politikredse er der stor fokus på indbrudsforebyggelse. Oveni bidrager en række andre aktører, bl.a. låsesmede, byggemarkeder og vinduesbranchen til at holde indbrudstyvene fra døren i danskernes private hjem, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

– Også ude i landets boligkvarterer oplever vi en stor interesse for at forebygge indbrud. Vores Bo trygt-korps, der består af eksperter, som tager rundt til grundejerforeninger, vejlaug og andre forsamlinger for at give gode råd og hjælpe med indbrudsforebyggelse i lokalområdet, har travlt. Det glæder os, og vi håber, at endnu flere vil bestille et besøg, for det kan bidrage til, at vi får nedbragt antallet af indbrud yderligere, siger Britt Wendelboe.

Besøget af en ekspert er gratis og kan bestilles på Bo trygts hjemmeside. Eksperten er typisk tidligere politibetjent og tager udgangspunkt i det specifikke boligområde og den lokale situation.

– 14.405 indbrud er det laveste antal indbrud i mere end 50 år, hvilket er utrolig glædeligt. Men når det er sagt, sker der fortsat alt for mange indbrud i Danmark sammenlignet med vores nabolande. Et indbrud er meget ubehageligt for dem, det går ud over, og det er samtidig kilde til utryghed – både hos ofrene, i nabolaget og generelt. Derfor skal vi fortsat arbejde for at bekæmpe indbrud, og i Bo trygt mener vi, at vejen frem er et endnu stærkere samarbejde mellem kommune, politi og civilsamfund. Vi er allerede nået langt, men vi tror på, at vi med en fælles indsats kan nå meget længere, siger Britt Wendelboe.